Thursday, August 30, 2007

Σχόλια για τη χθεσινή πολιτική συζήτηση

Η χθεσινή πολιτική συζήτηση με θέμα τα εργασιακά δικαιώματα των νέων έφερε στην επιφάνεια ποικίλες διαστάσεις του φαινομένου της νεανικής ανεργίας. Η μεγάλη συμμετοχή της νεολαίας μας στη συζήτηση οδήγησε στην εκδίπλωση των σημαντικότερων παραγόντων που συμβάλλουν στην εμφάνιση της ανεργίας και συνέβαλλε στην υποβολή δημιουργικών προτάσεων για την αντιμετώπισή της.

Πιο συγκεκριμένα, η νεανική ανεργία κρίθηκε ως η μεγαλύτερη πληγή που αντιμετωπίζουν οι νέοι της Ελλάδας του σήμερα, μια πληγή που χρήζει της έγκαιρης και αποτελεσματικής αντιμετώπισης του κράτους. Η ανεργία των νέων έχει δραματικές συνέπειες τόσο για την οικογένειά τους, καθώς σημαίνει απώλεια του εισοδήματος από αυτήν που θα μπορούσε να αποτελέσει μια ανακούφιση για τους γονείς οι οποίοι έχουν επωμιστεί το βάρος της διαβίωσής τους, όσο και για την κοινωνία, καθώς σημαίνει απώλεια σημαντικής παραγωγικής δύναμης που θα μπορούσε να αξιοποιηθεί από τη παραγωγική διαδικασία.

Οι παράγοντες που θεωρήθηκαν ότι συμβάλλουν στην εκδήλωση του φαινομένου ήταν ποικίλοι και σχετίζονταν κυρίως με την κοινωνικο-οικονομική κατάσταση της χώρας. Ιδιαίτερη έμφαση δώθηκε στην ανυπαρξία σύνδεσης ανάμεσα στην εκπαίδευση και την αγορά εργασίας όπως και στην έλλειψη επαγγελματικής εμπειρίας. Οι δύο αυτοί παράγοντες σε συνδυασμό με το παρωχημένο σύσητημα μηχανογράφησης των νέων ανέργων κρίθηκαν ως τα βασικότερα αίτια της νεανικής ανεργίας.

Από τη συζήτηση αναδείχτηκαν σημαντικές προτάσεις για την καταπολέμηση της ανεργίας των νέων και αναφέρονται κυρίως σε δραστηριότητες που αφορούν τρεις βασικούς τομείς: την Εκπαίδευση, την Ανάπτυξη και την Απασχόληση.

Πιο συγκεκριμένα, οι προτάσεις συνοψίζονται στα εξής:
  • Όλοι οι νέοι που ζητούν για πρώτη φορά εργασία όπως και οι απόφοιτοι όλων των βαθμίδων εκπαίδευσης να θεωρούνται άνεργοι και να δικαιούνται επίδομα ανεργίας σε περίπτωση που μέσα σε κάποιο χρονικό διάστημα δεν θα βρουν εργασία.
  • Να εφαρμόζονται ανεξαιρέτως αξιοκρατικές διαδικασίες στην επιλογή προσωπικού στο δημόσιο τομέα.
  • Να ενισχυθεί ο ρόλος των ελεγκτικών μηχανισμών εργασίας, μέσω των οποίων θα διασφαλίζονται οι εργασιακές σχέσεις.
  • Να παρέχονται κίνητρα από το κράτος προς στους νέους για τη δραστηριοποίησή τους στο χώρο των επιχειρήσεων.
  • Να ενισχυθεί η δια βίου εκπαίδευση και κατάρτιση. Η συνεχής εκπαίδευση και κατάρτιση των εργαζομένων είναι απαραίτητη αλλά και επιτακτική σε μια εποχή εργασιακής κινητικότητας, ώστε να υπάρχει η δυνατότητα σε κάθε εργαζόμενο να εναλλάσσει τις ειδικεύσεις και να μπορεί να αφομοιώνει τις νέες ειδικεύσεις, για να βρίσκεται πάντοτε μακριά από το φάσμα της ανεργίας.
  • Να υπάρχει ουσιαστική λειτουργία σε όλα τα Πανεπιστημιακά Ιδρύματα της χώρας των Γραφείων Διασύνδεσης με την εργασία. Τα Γραφεία Διασύνδεσης θα πρέπει να βοηθούν τους απόφοιτους στην εξεύρεση εργασίας και να τους ενημερώνουν για τις ανάγκες και τις προοπτικές που παρουσιάζονται στο χώρο εργασίας.

Οι νέοι αποτελούν το μέλλον της χώρας μας και δε θα πρέπει να ξεκινούν με απογοητεύσεις στις πρώτες τους προσπάθειες να πάρουν τα ινία της ζωής στα χέρια τους. Είναι πολυτάλαντοι, ευρηματικοί, παραγωγικοί και με ενδιαφέρον για τα κοινά κάτι που φάνηκε και από τη συμμετοχή στη χθεσινή μας συζήτηση. Έργο της πολιτείας θα πρέπει να είναι η ενίσχυση των δυνατότήτων τους και η αξιοποίησή τους στο μεγιστό δυνατό ξεκινώντας από την υλοποίηση των προτάσεων που οι ίδιοι υπέδειξαν.

1 comment:

Anonymous said...

Oi, achei seu blog pelo google está bem interessante gostei desse post. Gostaria de falar sobre o CresceNet. O CresceNet é um provedor de internet discada que remunera seus usuários pelo tempo conectado. Exatamente isso que você leu, estão pagando para você conectar. O provedor paga 20 centavos por hora de conexão discada com ligação local para mais de 2100 cidades do Brasil. O CresceNet tem um acelerador de conexão, que deixa sua conexão até 10 vezes mais rápida. Quem utiliza banda larga pode lucrar também, basta se cadastrar no CresceNet e quando for dormir conectar por discada, é possível pagar a ADSL só com o dinheiro da discada. Nos horários de minuto único o gasto com telefone é mínimo e a remuneração do CresceNet generosa. Se você quiser linkar o Cresce.Net(www.provedorcrescenet.com) no seu blog eu ficaria agradecido, até mais e sucesso. If is possible add the CresceNet(www.provedorcrescenet.com) in your blogroll, I thank. Good bye friend.