Wednesday, August 22, 2007

Περιβάλλον: αναδάσωση τώρα! Συμμετέχετε!

Είναι γεγονός αναμφισβήτητο ότι το περιβάλλον είναι ένα από τα θέματα κλειδιά της σύγχρονης εποχής μας. Η ένταση και η έκταση των περιβαλλοντικών προβλημάτων απειλούν σε σημαντικό βαθμό τη ποιότητα της ζωής μας. Αποτελούμε αναπόσπαστο κομμάτι του περιβάλλοντος και οφείλουμε να το προστατεύουμε εάν θέλουμε εμείς και τα παιδιά μας να ζούμε σε υγιεινές συνθήκες.

Από τα σημαντικότερα περιβαλλοντικά προβλήματα που αντιμετωπίζει η Ελλάδα σήμερα είναι η ατμοσφαιρική ρύπανση

και η αποδάσωση.

Στις αστικές κυρίως περιοχές της χώρας μας δημιουργούνται αέριοι ρύποι από τα καυσαέρια των αυτοκινήτων και των εργοστασίων, οι οποίοι αλλάζουν τη σύσταση της ατμόσφαιρας με σοβαρές επιπτώσεις στα φυσικά οικοσυστήματα, την υγεία του πολίτη και τους πολιτιστικούς θησαυρούς.

Πιστεύω πως για να αντιμετωπιστεί το νέφος θα πρέπει να ληφθούν μέτρα όπως τα παρακάτω:

  • χρήση εναλλακτικών μορφών ενέργειας, πιο φιλικών προς στο περιβάλλον,
  • χρήση της τεχνολογίας στη βιομηχανία και εντατικοί έλεγχοι για τη μείωση της εκπομπής ρύπων,
  • δημιουργία χώρων πρασίνου που θα δίνουν μια ανάσα ζωής στο αστικό και γύρω περιβάλλον.

Τα δασικά οικοσυστήματα απειλούνται από τις εκχερσώσεις για την επέκταση της γεωργικής γης και από τις πυρκαγιές, φαινόμενο που βρίσκεται σε έξαρση στις μέρες μας. Η αποδάσωση πραγματοποιείται με πολύ γρηγορότερους ρυθμούς από αυτούς της φυσικής αναγέννησης και της αναδάσωσης.

Για την αντιμετώπιση της αποδάσωσης θεωρώ πως πρέπει:

  • να ληφθούν πιο αυστηρά μέτρα πυροπροστασίας,
  • να αυξηθούν οι τεχνητές αναδασώσεις,
  • να υπάρχει στήριξη της φυσικής αναγέννησης των δασών.
Σε κάθε περίπτωση σημαντική κρίνεται η συμμετοχή του πολίτη στο σχεδιασμό και στην εφαρμογή των μέτρων περιβαλλοντικής προστασίας. Στόχος του κράτους θα πρέπει να αποτελέσει η αύξηση της πληροφόρησης των πολιτών σε θέματα διαφύλλαξης του περιβάλλοντος μέσω τακτικών ενημερωτικών εκστρατειών και προγραμμάτων περιβαλλοντικής προστασίας. Παράλληλα, σημαντική πιστεύω πως κρίνεται η εισαγωγή του μαθήματος της περιβαλλοντικής εκπαίδευσης στα σχολεία και στα Παιδαγωγικά τμήματα όλων των πανεπιστημίων της χώρας.

No comments: