Friday, August 17, 2007

Οικονομία: απελευθέρωση των αγορών!

Εδώ και είκοσι χρόνια η παγκόσμια οικονομία έχει υποστεί τεράστιες μεταβολές. Η κατάρρευση του υπαρκτού σοσιαλισμού σε συνδυασμό με τη ραγδαία ανάπτυξη της τεχνολογίας και την επικράτηση του ρεύματος της παγκοσμιοποίησης στη διεθνή οικονομία, αλλάζουν ριζικά το οικονομικό περιβιβάλλον παγκοσμίως απελευθερώνοντας τις αγορές και επιτείνοντας τον ανταγωνισμό μεταξύ των οικονομιών. Η οικονομική πολιτική που επικρατεί στη διεθνή και Ευρωπαϊκή κοινότητα ονομάζεται ελεύθερη οικονομία και υπαγορεύεται από τις αρχές της ενιαίας αγοράς και του ανταγωνισμού.

Οι κεντροδεξιές μου πεποιθήσεις, που βασίζεται στους νόμους της ελεύθερης αγοράς, επιβεβαιώνονται από τις παραπάνω εξελίξεις. Για την εδραίωση μιας ισχυρής οικονομίας στη χώρα μας είναι απαραίτητη η απελευθέρωση της αγοράς, η ενίσχυση των επιχειρηματικών πρωτοβουλιών και η αύξηση του ανταγωνισμού. Τα παραπάνω εγχειρήματα έχουν ως στόχο την οικονομική ευρωστία του κράτους και την εδραίωση μιας υγιούς πολιτικής κοινωνικής πρόνοιας που περιλαμβάνει το σύνολο των κοινωνικών υπηρεσιών της υγείας, της παιδείας και της κοινωνικής ασφάλισης. Η χώρα μας αξίζει μια ισχυρή και αναπτυσσόμενη οικονομία που θα κάνει αξιοσέβαστη τη παρουσία της στον διεθνή χώρο. Μια τέτοια οικονομία θα ενισχύσει την κοινωνική συνοχή καθώς η ευημερία και η πρόοδος των πολιτών είναι επακόλουθο της ευημερίας και της πρόοδου της οικονομίας.

Βασικοί στόχοι του κράτους θα πρέπει να θεωρούνται η μείωση της ανεργίας και η βελτίωση του βιοτικού επιπέδου των πολιτών.

Η ανεργία αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα του κράτους και πλήττει κυρίως τη νέα γενιά και τις γυναίκες. Οι δύο αυτές ομάδες του πληθυσμού χαρακτηρίζονται από ιδιαίτερα χαμηλούς μισθούς, μη σταθερή απασχόληση και ημι-απασχόληση. Η λύση του προβλήματος έγκειται στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας σε κύριους τομείς της παραγωγής.

Το βιοτικό επίπεδο στη χώρα μας είναι σημαντικά χαμηλό. Μεγάλο μέρος του πληθυσμού ζει στα όρια της φτώχειας χωρίς αξιόλογες δημόσιες υπηρεσίες κοινωνικής οφέλειας. Βασική επιδίωξη της πολιτείας θα πρέπει να αποτελεί η βελτίωση της κοινωνικής ζωής του πολίτη μέσω της δημόσιας παροχής κοινωνικών υπηρεσιών υψηλού επιπέδου σε τομείς που αφορούν την υγεία, της παιδεία και την κοινωνική ασφάλιση.

Μια οικονομική πολιτική για την επίτευξη των παραπάνω στόχων θα πρέπει να επικεντρώνεται σε:
  • αύξηση των δημοσίων δαπανών για την έρευνα, τις νέες τεχνολογίες, τη παιδεία, και το εμπόριο,
  • απελευθέρωση των αγορών,
  • δυνατότητα χρηματοδότησης έργων υποδομής σε ιδιωτικούς φορείς για την εξοικονόμηση δημοσίων πόρων για έργα κοινής οφέλειας,
  • μειώση του φόρου για τις επιχειρήσεις ώστε να προσελκύονται νέοι επενδυτές και να δημιουργούν επιχειρήσεις στη χώρα μας που θα εξασφαλίζουν καινούριες θέσεις εργασίας,
  • έπενδυση σε καίριους κλάδους για την οικονομία της χώρας μας όπως η ναυτιλία, ο τουρισμός και τα αγροτικά προϊόντα.

Με τα παραπάνω μέτρα, θα αυξηθεί η ανταγωνιστικότητα της αγοράς μας, η ενίσχυση της επιχειρηματικής πρωτοβουλίας και η επένδυση σε παραγωγικούς κλάδους της οικονομίας προκειμένου να υπάρξει σημαντική οικονομική και κοινωνική πρόοδος.

No comments: