Saturday, August 18, 2007

Εξωτερική Πολιτική: ειρήνη και συνεργασία.


Η εξωτερική πολιτική θα πρέπει να διακατέχεται από πνεύμα ειρήνης και συνεργασίας. Ο Ελληνας πολίτης χρειάζεται να νιώθει σιγουριά και ασφάλεια στη χώρα που ζει, γνωρίζοντας πως το κράτος του μετέχει ενεργά στις διεθνείς εξελίξεις.

Πιστεύω πως η Ελλάδα θα πρέπει να μεγιστοποιήσει το κύρος της στις διεθνείς αποφάσεις. Γι’αυτό είναι απαραίτητη η ενίσχυση της αξιοπιστίας και της επιρροής της χώρας μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Απαραίτητη προϋπόθεση αποτελεί η οικονομική και κοινωνική σύγκλιση της Ελλάδας με τα υπόλοιπα ευρωπαϊκά κράτη. Μόνο τότε θα μπορέσουμε να έχουμε ισχυρό λόγο στις εξελίξεις και να μην είμαστε έρμαια των αποφάσεων των “δυνατών”.

Μια πολιτικά ισχυρή Ευρώπη, είναι μια Ευρώπη ικανή να αλλάξει τον κόσμο. Γι’ αυτό θα πρέπει να επικεντρώνεται σε καίριους πολιτικούς τομείς όπως: την οικονομία, την άμυνα, τη διπλωματία, τις κλιματολογικές συνθήκες, την εξασφάλιση ενέργειας, την μετανάστευση και την έρευνα. Αυτές είναι και οι πτυχές που χρειάζεται να προωθηθούν στην ευρωπαϊκή μας πολιτική. Ο Έλληνας Ευρωπαίος πολίτης έχει δικαίωμα να αισθάνεται ασφάλεια και ευημερία.

Στο πλαίσιο της ειρήνης και της συνεργασίας των λαών κινείται θα πρέπει να κινείται και η πολιτική της Ελλάδας στις γειτονικές χώρες. Χρειάζεται να υπάρχει ένα ξεκάθαρο τοπίο, ώστε οι όποιες συζητήσεις να μπορούν να εξελίσσονται. Σε κάθε περίπτωση οι συνομιλητές μας θα πρέπει να είναι θεσμικοί, αξιόπιστοι και συνεπείς. Αυστηρή προϋπόθεση ώστε να διευκολύνουμε κάποιον πιθανό ευρωπαϊκό τους προσανατολισμό αποτελεί η εφαρμογή από μέρους τους όλων εκείνων των πρϋποθέσεων που τους έχει θέσει η Ευρωπαική Ένωση και αφορούν στα ανθρώπινα και μειονοτικά διακαιώματα, στις σχέσεις καλής γειτονίας και σε όλα τα ζητήματα που κατά καιρούς απασχολούν τη χώρα μας.

No comments: